Skip to main content

DRIVE Software 8.0 Güvenli Sürüş için Çevre Algısını ve Artırılmış Gerçeklik’i (AR) Kullanıyor

Gelişmiş algılama, görselleştirme ve haritalama yeteneklerini tek bir sürümde birleştiren DRIVE Software 8.0, güvenli bir sürüş için yolunuzdakileri görmenizi kolaylaştırıyor sağlar.

2019 Ocağının ilk haftası CES’te açıklanan geniş DRIVE Software paketinin en yeni sürümü, AI tarafından desteklenen gelişmiş otomatik sürüş ve kabin içi kullanıcı deneyimi işlevlerine sahiptir. DRIVE Software 8.0’ın çoğu özelliği de yeni tanıtılan DRIVE AutoPilot sisteminin özelliğidir. Bu sürüm yakın tarihte geliştiricilere sunulacak.

NVIDIA DRIVE Software, DRIVE AGX platformunun bilgi işlem yetenekleri tarafından desteklenen açık bir yazılım paketidir. DRIVE OS işletim sistemi, DriveWorks yazılım kütüphanesi, otonom sürüş için yazılım uygulamaları geliştirmek için zengin bir SDK ve otonom sürüş için DRIVE AV ve DRIVE IX yazılım uygulamalarından oluşur.

Drive Software 8.0 Nedir?

Bu sürümle, geliştiriciler artık hem araç sensörleri hem de sürücü izleme için HD görselleştirmeye ve daha gelişmiş çevre algısına erişebiliyor.

Araç içi görselleştirme, yolcular için otonom bir aracın beyninin içinin gerçek zamanlı görünümünü sunar. Otomobilin gördüklerini, nesneleri nasıl sınıflandırdığını ve gelecekteki hareketleri nasıl planladığını ve bu kararların nasıl değiştiğini saniye saniye gösterir. Ayrıca, artırılmış gerçeklik kullanarak otonom araç yazılımı geliştiricileri bu verileri geliştirici dostu bir biçimde görselleştirebilir ve izleyebilir.

Bu sürüm ayrıca, DRIVE Software 8.0’i otonom sürüş gelişimi için son derece gelişmiş, açık bir yazılım platformu yapan yazılımın algılama yeteneklerine yönelik güncellemeler, nesne tanımada iyileştirme ve araç çevresinde 360 derecelik bir görünüm sunmayı da içerir.

Yolun ve Sürücünün İzlenmesi

DRIVE IX, sensör verilerini görsel bir ekrana çevirerek üreticilerin bir aracın girişlerini, algılarını ve yol planlamasını hem gerçek zamanlı olarak hem de kayıtlı veriler üzerinden izlemelerine olanak sağlıyor. Geliştiriciler
araç sürerken verileri aracın içindeki ekrandan görüntüleyebilirler. Görselleştirme beş aşamada çalışır: hisset, algıla, harita, planla ve sür.

Hissetme aşamasında, ekran aracın nesne tanıma için kullandığı işlenmemiş kamera verilerini gösterir. Buradan, algılayıcı aşama, sınır belirten kutular kullanarak aracın nesne tanıma sürecinin yanı sıra 50 metre uzaklıktaki nesneler için etiketler belirtir. Bu aşama aynı zamanda harita aşamasını gösterir, ekran otomobil tarafından algılanan şerit çizgilerini vurgular ve plan aşaması aracın gideceği yolu gösterir. Son olarak sürüş aşaması, aracın istenen yolu takip etmek için gerçekleştirdiği direksiyon, hızlanma ve fren hareketlerini gösterir. Gerçek zamanlı olarak, geliştiriciler araç kullanırken bu beş görünüm arasında geçiş yapabilir.

Sürücünün izlenmesi için benzer bir süreç gerçekleşir. Sürücüye bakan bir kamera kullanarak, derin sinir ağları bir sürücünün uykulu olduğunu veya dikkatinin dağıldığını izleyebilir. Yeni görselleştirme güncellemesiyle, sürücüler ve yolcular bu işlemi gerçek zamanlı olarak görebilirler.

Sürüş görselleştirmesinde olduğu gibi, sürücü izleme ekranı işlenmemiş kamera verilerini ilk algılama aşamasında göstererek bu aşamada yüz ve göz tanımlaması yapabilir. Pist aşamasında görselleştirme, sürücünün kafasının açısını ve bakışlarının yönünü detaylandırır. Ayrıca, sürücünün uykulu (kahve fincanı simgesiyle gösterilen) veya dikkatinin dağılmasının (yola verdiği dikkatin köşedeki bir zamanlayıcı tarafından takip edilip edilmediğini) analiz edilmesi görüntüleme aşamasında gösterilir. Her iki durumda da, algoritmalar bu tehlikeli durumları tespit ettiğinde video kırmızı renktedir.

Gelişmiş Algılama ve Haritalama

Gelişmiş görselleştirmelere ek olarak, DRIVE Software 8.0, yeni derin sinir ağları ile daha da fazla otonom sürüş geliştirme deneyimi için DRIVE AV’deki geçmiş algı ve diğer yetenekleri kullanır.

Bu ağlardan biri olan LightNet, hem ok işaretli hem de işaretsiz trafik lambalarını tanımlar ve yeşil, sarı veya kırmızı olup olmadıklarını ayırt edebilir. Bunun yanında SignNet, hız sınırı, “Tek Yön”, “Girilmez” ve “Dur” işaretlerini içeren bir dizi trafik işaretini tanır.

Bu sürümde, DRIVE AV ayrıca geliştiricilerin araç sensörlerinden kendi dijital haritalarına veri yüklemelerine olanak sağlayan DRIVE MapStream özelliğini de içeriyor. Bu haritalar, otonom otomobillerin kendilerini yolda konumlandırmalarını ve inşaat bölgeleri veya kapalı şerit gibi engelleri öngörmeleri için kritik öneme sahiptir.

Yollarda, daha güvenli ve otomotiv sınıfı otonom sürüş teknolojisine sahip olmak için DRIVE Software 8.0, üreticilerin üretime hazır otonom araçlara bir adım daha yaklaşmasını sağlayacak şekilde Ocak ayında geliştiricilere sunulacaktır.

Kaynak: NVIDIA Blog

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d